torstai 25. helmikuuta 2016

Kello miestä myöden

Kun olet hankkimassa vintagekelloa,  niin kannattaa harkita seuraavia seikkoja:

  • Millaiseen käyttöön olet kelloa hankkimassa?
Tuleeko kello itselle käyttökelloksi vai oletko hankkimassa keräilykelloa, jonka paikka on ainoastaan vitriinissä? Vai oletko ajatellut antaa kellon lahjaksi esimerkiksi merkkipäivän johdosta?

Mikäli kello tulee itselle käyttöön, voi se mielestäni näyttää myös siltä, mikä se on eli yli viisikymmentä vuotta vanhalta vintagekellolta. Tärkeintä käyttökellossa on, että koneistoon on lisätty öljyä. Mikäli koneisto käy kuivana, menee se lopullisesti pilalle melko nopeasti.

Jos kello tulee jatkuvaan käyttöön, kannattaa se huoltaa aina ennen käyttöönottoa. Taulussa tai rungossa oleviin pieniin virheisiin ei kannata kiinnittää kovinkaan paljoa huomiota, koska käytön jälkiä syntyy taatusti lisää jatkossa. Käyttökellon saa halvimmillaan, kun löytää kellon, joka olisi välittömästi huollon tarpeessa eli kellon koneisto on vain likaantunut ja se täytyy puhdistaa. Kun mekaaninen kello huolletaan, purkaa kelloseppä koneiston täysin osiin, osat laitetaan niille tarkoitettuun pesuriin ja pestään puhtaiksi kaikesta niihin kertyneestä liasta. Sitten kelloseppä kokoaa kellon, huonot osat vaihdetaan uusiin ja kello öljytään sekä käynti säädetään tarkaksi; aikaa tällaiseen huoltoon menee noin tunti tai pari.

Käyttöön tulevaan kelloon voidaan käyttää myös tarvikeosia. Esimerkiksi lasike ym. eivät aina ole merkin virallisen maahantuojan. Hintaa tällaiselle huollolle tulee noin 30 - 60 euroa. Tärkeää olisi löytää hyvä ja osaava kelloseppä.

Jos kello on tarkoitettu keräilykelloksi vitriiniin, menevät kaikki seikat sitten aivan toisin päin.
Tarkoituksena on löytää mahdollisimman uutta vastaava kello, ja mitä lähempänä täydellisyyttä ollaan, sitä kalliimpi on kello. Kelloon ei missään tapauksessa saa käyttää tarvikeosia ja huolto kannattaa tehdä ainoastaan valtuutetussa huoltoliikkeessä, jotta taataan, että kaikki osat ovat varmasti alkuperäisiä ja kuuluvat nimenomaan siihen kelloon, joka on kyseessä.

Maahantuojan valtuuttamissa huolloissa esimerkiksi Omegan huollon hinnat alkavat 300 eurosta. Kellon toiminnan kannalta huoltotyöllä ei ole välttämättä mitään eroa - pätevä kelloseppä tekee aina hyvää työtä. Hintaero selittyy sillä, että Omegan ollessa kyseessä, täytyy kellosepän ostaa lisenssi (joka maksaa ilmeisesti jopa 40 000 euroa) saadakseen toimia virallisena Omega -huoltajana. Omega -huollolla on kahden vuoden kansaivälinen takuu ja kello on varmasti koneistoltaan alkuperäisessä kunnossa. Mutta mitä järkeä on maksaa valtavasti huollosta, jos kellon taulussa tai rungossa on virheitä?

Mikäli olet ostamassa kelloa lahjaksi, kannattaa se aina hankkia hyvämaineisesta antiikkikelloliikkeestä. Tällöin kello on tarkastettu ja se on varmasti sitä, mitä pitääkin. Tällaiseen kelloon saa yleensä korjauksen takuuna.
  • Millaista summaa olet ajattellut sijoittaa kelloon?
Antiikki- ja vintagekelloissa on se periaate, että mitä enemmän maksaa, sitä hienomman kellon saa. Alle 100 euron budjetilla saa mm. vanhan kunnon Leijonan teräskuorella, samoin Certinan voi saada suhteellisen edullisesti. 200 euron hinta ei paljon lavenna tarjontaa. 300 eurolla saattaa saada ostettua yksityiseltä myyjältä jo siistihkön ja huolletun Omegan (muista tarkistuttaa kello kellosepällä ennen ostopäätöstä, niin saat mitä olet ostamassa: filunkikauppiaat ei hevin lähde kelloaan sepälle näyttämään).

500 eurolla alkaa löytyä jo hienoja Omegoita ja jopa automaatteja. 1 500 eurolla Omegalta voi saada jo hienon kronon. 3 000 eurolla voi harkita halvempaa Rolexia.

Krono 24 on sivusto, jossa voi katsella vapasti erilaisia kelloja.
  • Vanhempaa kelloa tulee käyttää varoen 
Vintagekello ei ole niin lujaa tekoa kuin nykykellot. Kelloa ei voi käyttää harrastuksissa, kuten kuntosalilla, lenkkeiltäessä tai nurmikkoa leikatessa. Vanhemmissa kelloissa ei ole iskunsuojaustakaan, ja jos kellon pudottaa lattialle, saattaa taulu mennä rikki ja koneistoon tulla vaurioita. Kaikki kolautukset ovat pahasta, joten kello saattaa tarvita uudelleen säätöä, mikäli se joutuu alttiiksi ulkopuoleiselle tärinälle tai iskuille. Kello ei tällöin käy enää tarkasti aikaa ja kellosepän täytyy säätää se uudestaan. Tosin säätö on helppo homma ja kustantaa noin 5 - 10 euroa. Kelloseppäni tiivisti asian niin, että mekaanisen kellon voi aina korjata eli sellaista vikaa ei olekaan, mitä ammattitaitoinen kelloseppä ei osaisi korjata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti