- Millaiseen käyttöön olet kelloa hankkimassa?
Jos kello tulee jatkuvaan käyttöön, kannattaa se huoltaa aina ennen käyttöönottoa. Taulussa tai rungossa oleviin pieniin virheisiin ei kannata kiinnittää kovinkaan paljoa huomiota, koska käytön jälkiä syntyy taatusti lisää jatkossa. Käyttökellon saa halvimmillaan, kun löytää kellon, joka olisi välittömästi huollon tarpeessa eli kellon koneisto on vain likaantunut ja se täytyy puhdistaa. Kun mekaaninen kello huolletaan, purkaa kelloseppä koneiston täysin osiin, osat laitetaan niille tarkoitettuun pesuriin ja pestään puhtaiksi kaikesta niihin kertyneestä liasta. Sitten kelloseppä kokoaa kellon, huonot osat vaihdetaan uusiin ja kello öljytään sekä käynti säädetään tarkaksi; aikaa tällaiseen huoltoon menee noin tunti tai pari.
Käyttöön tulevaan kelloon voidaan käyttää myös tarvikeosia. Esimerkiksi lasike ym. eivät aina ole merkin virallisen maahantuojan. Hintaa tällaiselle huollolle tulee noin 30 - 60 euroa. Tärkeää olisi löytää hyvä ja osaava kelloseppä.
Jos kello on tarkoitettu keräilykelloksi vitriiniin, menevät kaikki seikat sitten aivan toisin päin.
Tarkoituksena on löytää mahdollisimman uutta vastaava kello, ja mitä lähempänä täydellisyyttä ollaan, sitä kalliimpi on kello. Kelloon ei missään tapauksessa saa käyttää tarvikeosia ja huolto kannattaa tehdä ainoastaan valtuutetussa huoltoliikkeessä, jotta taataan, että kaikki osat ovat varmasti alkuperäisiä ja kuuluvat nimenomaan siihen kelloon, joka on kyseessä.
Maahantuojan valtuuttamissa huolloissa esimerkiksi Omegan huollon hinnat alkavat 300 eurosta. Kellon toiminnan kannalta huoltotyöllä ei ole välttämättä mitään eroa - pätevä kelloseppä tekee aina hyvää työtä. Hintaero selittyy sillä, että Omegan ollessa kyseessä, täytyy kellosepän ostaa lisenssi (joka maksaa ilmeisesti jopa 40 000 euroa) saadakseen toimia virallisena Omega -huoltajana. Omega -huollolla on kahden vuoden kansaivälinen takuu ja kello on varmasti koneistoltaan alkuperäisessä kunnossa. Mutta mitä järkeä on maksaa valtavasti huollosta, jos kellon taulussa tai rungossa on virheitä?
Mikäli olet ostamassa kelloa lahjaksi, kannattaa se aina hankkia hyvämaineisesta antiikkikelloliikkeestä. Tällöin kello on tarkastettu ja se on varmasti sitä, mitä pitääkin. Tällaiseen kelloon saa yleensä korjauksen takuuna.
- Millaista summaa olet ajattellut sijoittaa kelloon?
500 eurolla alkaa löytyä jo hienoja Omegoita ja jopa automaatteja. 1 500 eurolla Omegalta voi saada jo hienon kronon. 3 000 eurolla voi harkita halvempaa Rolexia.
Krono 24 on sivusto, jossa voi katsella vapasti erilaisia kelloja.
- Vanhempaa kelloa tulee käyttää varoen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti